З настанням літа зростає небезпека щодо захворюваності на кишкові інфекції, необхідно знати наступне щоб уникнути інфікування:
1. Підтримуйте чистоту в приміщеннях • Ретельно мийте руки з милом, перед прийомами та приготуванням їжі, після туалету, проїзду у громадському транспорті, після прогулянок. • Мийте гарячою водою всі поверхні і кухонні приладдя, що використовуються для приготування їжі.
2. Мийте посуд гарячою водою з додаванням миючих засобів.
3. Мийте овочі та фрукти гарячою водою. • Захищайте кухню та продукти від комах, гризунів і інших тварин. Відокремлюйте сире і приготоване. • Відокремлюйте сире м'ясо, птицю та морські продукти від інших харчових продуктів. • Для обробки сирих продуктів користуйтесь окремими кухонними приладами і приладдям, такими як ножі і обробочні дошки. • Зберігайте продукти у закритому посуді для запобігання контакту між сирими і готовими продуктами. Добре просмажуйте або відварюйте продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця, морепродукти. • При готуванні м'яса або птиці, їх соки повинні бути прозорими, а не рожевими.
4. Ретельно підігрівайте приготовані продукти, оскільки теплова обробка продуктів при температурі не нижче 70° C може зробити їх значно безпечнішими для вживання.
5. Харчові продукти, на які необхідно звертати особливу увагу, включають м'ясний фарш, м'ясні рулети, великі шматки м'яса і цілісні тушки птиці. • Не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більш ніж на дві години. •Відразу охолоджуйте всі приготовані та швидкопсувні харчові продукти (бажано нижче 5° C). • Тримайте приготовані страви гарячими (вище 60° C) аж до сервіровки столу. • Не зберігайте їжу довго, навіть у холодильнику. • Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі. • Вживайте продукти, піддані обробці з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко. • Обробляйте фрукти, овочі, зелень кип’ятком, ретельно мийте під проточною водою. Якщо немає умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук. • Не вживайте продукти із закінченим терміном придатності.
6. Під час відпочинку на природі, подорожуючи не споживайте швидкопсувні продукти: молочні, м’ясні, салати заправлені сметаною або майонезом, кремові вироби.
7. Вживайте кип’ячену воду, не вживайте воду з джерел, струмків, відкритих водойм. Під час купання не заковтуйте воду.
У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (підвищення температури, блювота, прнос, біль у животі) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я!
Знати — значить вміти попередити !
Завідувач Городоцьким Вітів Н.І.
міжрайонним відділом ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України»