Маленькі звірята — небезпечні шкідники

Мова піде про мишей. Боротьба з гризунами дозволить уникнути небезпеки, що її зазнають через мишей і люди, і тварини, і майно, і припаси. З приходом холодів мишоподібні гризуни перебираються ближче до осель. Шкідник ненажерливий та плодючий. Миші поїдають не тільки зерно, але й коренеплоди, картоплю, можуть обгризати кору молодих дерев.

              Миші полівки пошкоджують посіви зернових, багаторічних трав, пасовища, сади та городи. Зимують гризуни у скиртах соломи чи сіна. У зимку під снігом миші харчуються сходами озимих зернових.

               Шкодочинність гризунів може обмежуватись природними факторами. Так ранні морози та відсутність снігового покриву, ожеледиці та утворення крижаної кірки на полях, різкі зимові відлиги з таненням снігу призводять до загибелі гризунів. Та попри це шкодочинність їх залишається досить високою. Тому необхідно планувати проведення профілактичних та винищувальних заходів. Найважливішими профілактичними заходами є: агротехнічні, дотримання сівозміни, боротьба з бур'янами на полях, своєчасне, без втрат збирання врожаю, своєчасна та якісна оранка. Усе цу позбавляє гризунів кормової бази та надійного сховища.

            Для регулювання чисельності мишоподібних гризунів доцільним є використання хімічних та біологічних засобів. Боротьбу з мишами проводять коли на одному гектарі чисельність гризунів становить 3-5 та більше жилих колоній. Для регулювання чисельності шкідників найбільш доцідьним є використання біологічного препарату Бактороденциду — сипучої зернової маси, що містить бактерії, які викликаютьхворобу а через 3-5 днів загибель шкідника. Інфекція розповсюджується між гризунами та є абсолютно не шкідливлою для інших теплокровних тварин та домашньої птиці.

         Бактороденцид можна застосовувати протягом цілого року на посівах с/г культур, в садах, тепличних господарствах, скиртах  у тваринницьких приміщеннях. Рекомендована температура для застосування препарату від +10 до -150С.

          Під час проведення робіт по боротьбі з гризунами необхідно дотримуватись правил безпеки та санітарно-гігієнічних норм.

 

 

 

Державний фітосанітарний інспектор                                      Л.Болдирєва