Протидія домашньому насильству

Запобігання та протидія домашньому насильству

Домашнє насильство – поширене явище, яке стає ще більш небезпечним під час війни. Тож, якщо ви постраждали від домашнього насильства або стали свідком вчинення домашнього насильства – не мовчіть!

Психологічне, фізичне, економічне та сексуальне - це форми, в яких може проявлятись домашнє насильство.

Якщо Ви постраждали від домашнього насильства або стали його свідком - не мовчіть!

Функціонують „гарячі лінії”:

•15-47 (https://1547.ukc.gov.ua/ ), +38 (044) 284-19-15 для дзвінків з-за кордону (працює цілодобово) Урядова гаряча лінія;

 •0 800 213 103 єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги;

 •0-800-500-202 „Сall-центр” Національної поліції; 

 •0 800 500 335 або на короткий номер 116 123 „гаряча лінія” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації („Ла Страда – Україна”);

 •0 800 500 225 або на короткий номер 116 111 національна дитяча „гаряча лінія” („Ла Страда – Україна”).

На базі  КУ «Центр надання соціальних послуг Городоцької міської ради»   функціонує спеціалізована служба первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. 

Основними завданнями консультативної служби є:

-надання разових чи періодичних консультацій постраждалим особам та їх законним представникам (якщо такі представники не є кривдниками) щодо прав, заходів, соціальних послуг, якими постраждала особа може скористатися;

-сприяння ефективному розв’язанню проблем самою постраждалою особою (за підтримки фахівців із соціальної роботи), направлення її в разі потреби до відповідних суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії насильству та насильству за ознакою статі;

-надання первинної психологічної підтримки;

-інформування постраждалих осіб про заходи та соціальні послуги, якими вони можуть скористатися, відповідно до їх потреб з урахуванням психофізичного стану, спричиненого насильством.

За детальною інформацією та отриманням необхідної допомоги  можна звернутись в  КУ «Центр надання соціальних послуг Городоцької міської ради»,  що знаходиться за адресою: м.Городок, вул. Підгір’я, 2. Телефон: 09719159555.

 

⚠️Домашнє насильство - проблема, яку не можна замовчувати. Поліцейський офіцер громади Василь Майкович інформує мешканців громади про те, як діяти у випадку домашнього насильства. 

◽️Найперше, слід звернутися в поліцію. Ви можете викликати поліцію за телефоном 102 або звернутися особисто до райвідділу та написати заяву. 

◽️Національна безкоштовна «гаряча лінія» запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерній дискримінації надає цілодобові психологічні консультації за номером 116-123. Лінія працює за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення на базі ГО «Ла Страда».  

◽️Також за номером 116-123 можна отримати доступ до застосунку, який полегшить допомогу для тих жінок, які не мають змоги зателефонувати в поліцію через фізичні особливості (наприклад особи з порушенням слуху), тотальний контроль особистого життя, або ж відсутність коштів на рахунку. Додаток доступний і в Google Play, і в App Store.  

◽️Основною його перевагою є прямий зв’язок із поліцією через кнопку SOS, без дзвінка на 102 та з автоматичним визначенням місця перебування постраждалої за допомогою геолокації. Назву додатка не розголошують задля безпеки жінок, які ним користуватимуться. 

◽️Водночас працює урядова гаряча лінія за номером 15-47.  

◽️Цінні поради також шукайте в поданій інфографіці

 Інформаційні пам’ятки з питань запобігання та протидії домашньому насильству, торгівлі людьми та дискримінації за ознакою статі: 

https://nssu.gov.ua/storage/app/sites/22/uploaded-files/domashne-nasilst...

https://nssu.gov.ua/storage/app/sites/22/uploaded-files/snpk-pamyatka.pdf

https://nssu.gov.ua/storage/app/sites/22/protidiyadiskriminatsiipamyatka...