Вітали вчителів, які успішно пройшли незалежну сертифікацію

Доведено: сертифікація вчителів – це важливо і можливо! 

Сьогодні, 16 грудня, досягнення наших педагогів початкових класів, які вперше взяли участь у фаховому тестуванні й успішно його склали, презентували у актовій залі Городоцької міської ради. 

Представила трьох вчителів з Городоцької територіальної громади та одну - із сусідньої, Комарнівської ТГ, директор Центру  професійного розвитку педагогічних працівників Городоцької міської ради Орися Войціцька. 

Переможцями сертифікаційного марафону стали Світлана Колодка та Юлія Кондзьола (Братковицький ЗЗСО), Ольга Намісняк (Дубаневицький ЗЗСО) та Оксана Кормило (Березецький ЗЗСО).

«Це вперше, починаючи з 2019 року, наші вчителі початкових класів наважилися взяти участь у незалежному тестуванні і здобули перемогу, засвідчивши високий рівень професійної підготовки, креативність, продемонструвавши вміння у застосуванні інноваційних технологій. Тож це для нас справжнє свято», – зазначила очільниця Центру.

Голова Городоцька територіальна громада Володимир Ременяк привітав сертифікованих вчителів і вручив їм книжки про національно-визвольний рух на Городоччині авторства доктора історичних наук Руслана Сіромського. До речі, педагогинь Городоччини, які зробили вагомий поступ у професійному зростанні, найближчим часом чекає й добра фінансова мотивація – премія у розмірі посадового окладу. 

За висококласних педагогів порадів керівник Гуманітарного управління Ігор Яскевич. Зауважив, що в громаду надійшов подячний лист від Державної служби якості освіти. У ньому відзначено не тільки згаданих вчителів, а й представницю нашого шкільництва Мирославу Морміль, яка входить до складу фахової комісії як експерт.

Голова об’єднаної територіальної організації профспілки працівників освіти і науки України Городоцької, Комарнівської міських, Великолюбінської селищної громад Ганна Вакар вручила винуватцям події подарунки. А ще –заохотила присутніх в залі вчителів початкових класів до участі в сертифікації. Навіть якщо вона не принесе перемогу, то цінним досвідом нагородить безумовно. 

Зустріч була цікавою й корисною для колег, які надихнуться пройти тестування в наступному році. Переможці щедро ділилися особливостями проходження різних етапів сертифікації: ЗНО; анкета самооцінювання; вивчення практичного досвіду учасника сертифікації; самопрезентація, спостереження за самоаналізом; інтерв‘ю.

До речі, цьогоріч 1171 учитель початкових класів в Україні успішно пройшов сертифікацію, набравши 122 і більше балів за результатами вивчення практичного досвіду роботи. Максимальні 160 балів отримали 52 вчителі. 

Загалом на проходження сертифікації зареєструвалося 1984 учасники (при квоті 2500 осіб), а 1855 із них взяли участь у незалежному тестуванні. Допуск до другого етапу сертифікації  отримали 1335 учителів, з них 1326 успішно здійснили самооцінювання в інформаційно-аналітичній системі «EvaluEd». Третій етап — вивчення практичного досвіду роботи вчителів — проходив у дистанційному форматі.

Важливо, що сертифікація — це не тільки про подолання вищого щабля в освітянській кар’єрі, а й матеріальна мотивація. Відповідно до положень Законів України «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту», сертифіковані вчителі мають право на:

зарахування сертифікації як проходження чергової або позачергової атестації педагогічним працівником з присвоєнням відповідної кваліфікаційної категорії та/чи педагогічного звання 

доплату у розмірі 20% до ставки заробітної плати.