І слово – зброя! Презентували збірку Івана Низового «Українься, Вкраїно…»

Іван НИЗОВИЙ: «Все прахом стане, що на нас постане

Оружно — наш чорнозем збагатить.

Наш гордий злет, відродження останнє 

Не зупинити й кров‘ю не залить!» 

У Городоцькому історико-краєзнавчому музеї відбулася презентація книги Іван Низовий  «Українься, Вкраїно…» Усе своє життя поет відстоював український світ на зрусифікованій Луганщині і залишив нащадкам правдиве й пророче слово. 

Знайомство із виданням відбувалося в затишній, камерній обстановці Центру професійного розвитку педагогічних працівників. Модератором зустрічі була директорка КУ "Городоцький історико-краєзнавчий музей" Городоцької міської ради Ганна Кузбит.

У заході взяла участь донька поета Леся Низова. Розповіла про те, як народжувалася нова збірка батькових віршів.  Вона вийшла друком у видавництві «Український пріоритет» (Володимир Шовкошитний). Сприяло втіленню в життя ідеї видання книжки Товариство ім. Івана Низового в Німеччині ( голова Ярослав Залізняк), відзначивши велику цінність

творів Низового — поезії боротьби, що окрилює і надихає. 

«Українься, Вкраїно…» — це 600 сторінок проникливої патріотичної поезії. Поезії пророчої, адже багато подій із нашого сьогодення Низовий зумів передбачити. 

Укладена збірка із трьох частин: добірно-патріотичної «Я лиш в Україну вірую», 

«Великому роду нема переводу» (про період Козаччини), й автобіографічної лірики «Вітчизна-материзна». Це про те, як із Ванька, який ріс сиротою, визрів поет-велет із такою глибинною любов’ю до України.

Поезії Івана Низового чуттєво декламували і Леся Низова, яка дбайливо популяризує батьків доробок, й Ганна Кузбит, Віктор Лиміч, Ганна Вакар. 

Присутні ділилися думками про залишений поетом-державником слід. 

Володимир Більовський: «Низовий – з тих Атлантів, які тримають українське слово. Настільки актуальне, співзвучне воно зі сьогоденням! Вірші поета – війна за душі людей».

Нове видання Низового потрапить до усіх бібліотек Городоччини. Про це подбав голова Городоцька територіальна громада Володимир Ременяк. Він підкреслив важливість для українців спадку письменника, який жив, творив як людина з непохитною патріотичною позицією, державницьким мисленням. 

Важко, мабуть, знайти автора, котрий би міг позмагатися з Низовим у кількості друкованих сторінок, якісних книг, що побачили світ за останні 7 років. Чого лишень вартує п‘ятикнижжя «Бути – народом!», видання якого започаткувала громада Городоччини!

А у планах - ще й встановлення погруддя поета, на території одного з навчальних закладів громади.

Ігор Яскевич

Народна думка

Український пріоритет

@Юлія Дурбак

@Оксана Греділь

@Мирослава Степаняк

@Василь Луців