Особливості стягнення аліментів під час війни

Під час військової агресії російської федерації проти України питання фінансового забезпечення  дітей залишається одним із найбільш болючих та водночас складних. З одного боку, статки значної кількості платників аліментів зменшуються, але з іншого – кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її повноцінного розвитку, попри складну ситуацію в країні. Держава непохитно стоїть на захисті прав дітей, а законодавець наголошує, що воєнний стан не впливає на батьківські обов’язки щодо утримання дітей. Тож, які особливості стягнення аліментів за умов воєнного стану, розповідає головний юрист сектору “Городоцьке бюро правової допомоги” Наталія Митюк.

Почнемо з того, що більшість клієнтів, які звертаються у безоплатну правову допомогу ставлять питання: чи потрібно платити аліменти під час війни? Платники аліментів чомусь думають, що раз війна, то можна не виконувати свої зобовязання перед дитиною.Але насправді, війна – це не привід забути про сплату аліментів. Так, з метою полегшити матеріальне становище населення, було змінено ряд законодавчих актів щодо стягнення заборгованості з боржників. Ми говоримо про закон від 15 березня 2022 року № 2129-IXПро внесення зміни до розділу XIII Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про виконавче провадження, який вступив в дію 26 березня 2022 року. Даним законом було встановлено ряд обмежень:

-       забороняється відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень на території адміністративно-територіальних одиниць, які тимчасово окуповані внаслідок військової агресії Російської Федерації, у період такої окупації;

-       припиняється звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника (крім рішень про стягнення аліментів та рішень, боржниками за якими є громадяни Російської Федерації).

Що це означає простими словами? Усі виконавчі провадження, які стосуються стягнення аліментів, повинні бути прийняті до виконання, незважаючи на воєнний стан. Таким чином, питання стягнення аліментів під час війни не зазнало кардинальних змін, окрім виконання рішень на тимчасово окупованих територіях України державою-агресором.

Наступне питання на яке хотілося б дати відповідь, це: чи можна стягувати аліменти на підставі заяви працівника? Це питання виникає тому, що більшість божників трактують вищезазначений закон так, що у період дії військового стану дозволяється виключно примусове стягнення аліментів на дітей, тобто через виконавчу службу. Проте це невірно. Ті зміни, які ми описали вище, стосуються Закону України Про виконавче провадження. Відповідно змінилися правила саме щодо примусового звернення стягнення на доходи працівників. Проте на добровільну сплату аліментів Закон України Про виконавче провадження не розповсюджується, тому ніяких змін у добровільному порядку сплати аліментів не відбулося.

Дуже частим є також питання: як діяти, коли немає доходжу в боржника? Зараз багато працівників перебувають у відпустці за свій рахунок, чи з ними призупинено дію трудового договору, чи наприклад працівник є військовослужбовцем, за яким вже не зберігається середній заробіток. Тож відсутність доходу в платника аліментів не рідкість на практиці. Проте одразу зазначаємо, що закон не передбачає жодних пільг або послаблень для боржників-аліментників. Ким би не був платник аліментів, обовязок щодо утримання дітей є непорушним. Не виключення і військовослужбовці, вони мають сплачувати аліменти на загальних засадах, і з усіх видів грошового забезпечення.

Що стосується військовослужбовців то тут варто зазначити, що раніше аліменти стягувалися з усіх видів грошового забезпечення, крім грошового забезпечення,  що  не має постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом. Тобто аліменти стягувалися лише з виплат, які мали постійний характер. Тепер тут відбулись суттєві зміни. Кабінет Міністрів України виніс постанову від 11.11.2022 р. № 1263, якою затвердив, що військовослужбовці відтепер будуть сплачувати аліменти і з “інших виплат, установлених законодавством, зокрема додаткової винагороди, яка виплачується на період воєнного стану”. Враховуючи викладене вище, з 16.11.2022 року додаткову винагороду, так звані бойовівиплати,включено до переліку доходів, з якого мають утримуватися аліменти на утримання дітей з військовослужбовців. Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб ви можете подивитися за посиланням:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/146-93-%D0%BF?fbclid=IwAR0RuISyHISltbM233NjaFdhkFqtXSdeXfR7VSpZW8eS2odZb3LGGSJXEZQ#Text.

Внаслідок військових дій значна кількість громадян втратили не тільки своє майно, але і роботу та доходи. За таких умов аналогічно виникає питання: яким чином має здійснюватися утримання дітей тими із батьків, які стали безробітними? Тут важливо наголосити, що Закон не виділяє безробіття як обставину, за якої аліменти можуть не сплачуватися. Наразі, як і у довоєнний період, безробітні боржники зобов’язані сплачувати аліменти, виходячи із середньої заробітної плати для працівників місцевості, де вони проживають (перебувають).

У разі виникнення будь-яких питань, Ви можете звертатися до Городоцького бюро правової допомоги Львівського місцевого центру з надання БВПД  за адресою: 81500, м. Городок, вул. Львівська, 1а (3 поверх), тел. (231) 30-401, а також за єдиним телефонним номером системи БПД (дзвінки безкоштовні) 0 800 213 103.