Податківці Городоччини інформують платників про оподаткування доходу, отриманого у спадщину чи дарунок

 

       

Податківці Городоцької ДПІ продовжують проводити роз’яснювальну роботу щодо застосування податкового законодавства.

        Так як з 1 січня 2023 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року, актуальним виявилося питання «Оподаткування доходу отриманого платником податку у спадщину чи дарунок».

        Фахівцями ДПІ проведено зустріч з фізичними особами, під час якої звернули увагу, що відповідно до п. 174.6 ст. 174 Податкового кодексу України об’єкти дарування, зазначені в п. 174.1 ст. 174 ПКУ, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розд. ІV ПКУ для оподаткування спадщини.

       Згідно з п.п. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 ПКУ вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями (обдарованими), які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, оподатковується за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ (5 відсотків).

          За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

        Наприкінці зустрічі, фахівці закликали долучитись до щодо підписки на канали інформування ДПС:

https://www.facebook.com/tax.lviv

https://www.facebook.com/TaxUkraine

https://t.me/tax_gov_ua

https://t.me/infoTAXbot