Слимаки: про шкідників та способи боротьби з ними

 Слимаки — це дуже актуальна тема впродовж декількох останніх років.  Вони відносяться до багатоїдних шкідників, та завдають великої шкоди в саду та городі.

     Зазвичай, перші слимаки з'являються у травні з яєць 1,5-2мм, що перезимували у ґрунті, на глибині 5-8 см. Молоді слимаки 3-4мм, майже прозорі. Спочатку харчуються перегноєм у ґрунті. Та через10-14 днів починають завдавати істотної шкоди, вигризати зародки в пророслого насіння та об'їдати листки сходів. Із розвитком шкідник здатен знищувати повністю рослини овочевих культур, об'їдати ягоди суниці, знищувати декоративні рослини. Пізніше слимаки починають харчуватися плодам огірків, помідорів капусти, а також бульбами картоплі, що знаходяться близько поверхні грунту.

      Методи боротьби повинні бути направлені на створення несприятливих умов для розвитку цих шкідників. Ранні строки сівби насіння та висадки розсади — один із методів. Рослина встигне підрости і зміцніти до масової появи шкідника. Ретельне виполювання бур'янів сприятиме зменшенню кількості шкідника. Після збирання врожаю на ділянці дуже важливо не залишати рослинних рештків, якими харчується шкідник.

          Механічний метод боротьби із слимаками, це перш за все ручний збір, створення захисних смуг та канавок, шириною 15-30см, роблять із матеріалу, який ускладнює пересування шкідника: хвої, тирси, піску змішаного із вапном, меленим залізним купоросом, селітрою та інші.

        Якщо необхідно застосувати хімічний метод боротьби із слимаками, то використовують препарати з діючою речовиною метальдегід. Гранули розкидають на поверхні ґрунту, або розміщують в укриттях. При поїданні отруєної принади молюски швидко втрачають рухливість та гинуть. Також необхідно звернути увагу на те, що шкідник легко може переміститись на вашу ділянку із сусідньої, тому варто вжити колективних дій проти слимаків. 

 

 Л.Болдирєва, фітосанітарний інспектор