Під час "гарячої лінії" з начальником Городоцької ДПІ - про актуальні новації в законодавстві щодо оподаткування

Начальник Городоцької ДПІ Роман Миськів провів «гарячу лінію» з платниками податків

У Городоцькій  ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників податків відповідав начальник Городоцької  ДПІ Роман Миськів.

Додзвонювачі насамперед цікавилися актуальними новаціями в законодавстві щодо оподаткування земельних ділянок та нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки, особливостями нарахування даних податків та термінами їх сплати. Також, чимало платників цікавилися питанням застосуванням реєстраторів розрахункових операцій або програмних РРО та ПРРО під час торгівлі чи наданні послуг за готівкові кошти. 

В ході телефонної розмови посадовець розповів про особливості нарахування та терміни сплати земельного податку та про категорії осіб, які звільнені від сплати цього податку. Він звернув увагу, що від сплати податку звільняються:  особи з інвалідністю першої та другої групи; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Роман Миськів також зазначив, що платники плати за землю мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельних ділянок для проведення звірки даних щодо розміру площ та кількості земельних ділянок, що перебувають у власності та/або користуванні платника податку; розміру ставки земельного податку та нарахованої суми плати за землю.

Начальник ДПІ  звернув увагу на нарахування та терміни  сплати податку на нерухоме майно, та  наголосив, що власникам нерухомого житлового та нежитлового майна щороку до 1 липня  надсилаються (вручаються) за місцем  реєстрації платника податків податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку із зазначенням відповідних платіжних реквізитів сільських, селищних, міських рад,  а іноземцям таке повідомлення надсилається за місцем знаходженням об’єктів житлової або нежитлової нерухомості, що перебувають у їх власності. Крім того,  платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних (пп. 266.7.3 Податкового кодексу України).

Посадовець проінформував, що ППР направляється за місцем реєстрації особи. У разі зміни місця реєстрації громадянин має повідомити про це податкову службу подавши заяву  за формою № 5ДР для внесення змін в ЄДРФО, та наголосив, що фізичні особи мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету.

Також податківець детально роз’яснив питання  про реєстрацію  реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО), яка здійснюється за основним місцем обліку платника. Пояснив, що на обліку має перебувати  господарська одиниця, де буде використовуватись РРО чи  ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог п.63.3 ст.63 Податкового кодексу України. Для цього платникам потрібно подати повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою №20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування

Окрім цього, Роман Миськів розповів платникам про можливості пошуку актуальних роз’яснень у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі ДПС та про електронні сервіси ДПС. 

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані кваліфіковані роз’яснення в межах чинного законодавства.