Подбайте про справність димових каналів.

Невдовзі опалювальний сезон. Саме час подбати про безпеку, пов’язані із безпекою використання газових приладів та печей, бо від правильної роботи димоходів та вентиляційних каналів безпосередньо залежить наше здоров`я та здоров`я наших близьких

За багаторічною статистикою, найбільше випадків отруєння людей чадним газом трапляється саме на початку опалювального сезону.

Від початку 2023 року у Львівській області, за інформацією 15 ДПРЧ 10 ДПРЗ ГУДСНС у Львівській області, до медичних закладів внаслідок отруєння чадним газом звернулися 95 мешканців  Львівщини (28 із потерпілих - діти). Дія підступного газу, який називають тихим вбивцею, призвела до смерті 3 осіб.

Більшість нещасних випадків, пов’язаних з отруєнням чадним газом, відбувається через порушення абонентами умов безпечної експлуатації газових приладів та пічного опалення. І найбільшу кількість отруєнь чадним газом спричиняє саме порушення тяги.

Слід бути особливо пильними користувачам газових приладів з відводом продуктів згорання в димоходи - котлів та водонагрівачів.

У випадку несправних димоходів та вентиляційних каналів шкідливі продукти горіння невиводяться назовні, а накопичуються в приміщенні, тож система димових і вентиляційних каналів завжди повинна бути цілою та справною. Для цього її треба періодично обстежувати, а у разі необхідності, прочищати і ремонтувати.

Димові канали опалювальних печей, ємкісних водонагрівачів для опалення і опалювальних котлів, які працюють сезонно, слід перевіряти один раз на рік, перед початком опалювального сезону. Якщо такі прилади працюють цілий рік – двічі на рік (навесні і восени).

Димові канали опалювально-варильних печей – не рідше одного разу на шість місяців (навесні і восени). 

Відповідно до Правил безпеки систем газопостачання, відповідальність за стан димових та вентиляційних каналів у житлових будинках покладається на керівників житлово-експлуатаційних організацій, в об'єднаннях співвласників багатоквартирних будинків - на голову ОСББ, а у приватних будинках - на їх власників. Щоб акти перевірки були своєчасно надані до газового господарства, також має подбати власник.

Контроль за проведенням перевірок стану димових і вентиляційних каналів повинні забезпечувати житлово-експлуатаційні організації, керівники ОСББ та власники будинків.

Звертаємося до мешканців громади з проханням завчасно подбати про підготовку до опалювального сезону, провести обстеження, а у разі необхідності прочистити і відремонтувати димові та вентиляційні канали.

Закликаємо неухильно дотримуватися правил експлуатації побутових газових приладів з відводом продуктів згоряння у димохід.  Не нехтуйте правилами безпеки!