Своєчасна обрізка дерев біля ліній електропередач - запорука безперебійного електропостачання

Розчищення від зелених насаджень прилеглих до ліній електропередач територій – спільна справа. Своєчасна обрізка дерев біля ліній електропередач – запорука безперебійного електропостачання. 

 

Енергетики нагадують громадянам, установам та організаціям про необхідність дотримуватись вимог Закону України «Про благоустрій населених пунктів», Правил охорони електричних мереж та Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України. 

 

Відповідальним за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними є: 

 

-на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях – установи, організації, підприємства; 

-на територіях земельних ділянок, які відведені під будівництво, – забудовники чи власники цих територій; 

-на безхазяйних територіях, пустирях – місцеві органи самоврядування;

-на приватних садибах і прилеглих ділянках – їхні власники або користувачі.

 

Щоб уникнути небезпеки, не садіть дерева під лініями електропередач, вчасно обрізайте гілки дерев, які вже ростуть, та повідомляйте органи місцевого самоврядування, якщо помітили зелені насадження, що можуть бути небезпечними.

 

Жителі громади повинні проводити самостійне видалення дерев  в охоронних зонах ліній  електропередач на приватній території лише після попереднього погодження з РЕМ - для того, аби енергетики вимкнули лінію від напруги.

Тож закликаємо всіх мешканців громади перевірити свої дерева, якщо на Вашому обійсті чи ділянці проходить лінія електропередач. Гілки треба терміново обрізати, якщо вони наблизилися до лінії 0,4 кВ ближче, ніж на 2 метри.

 

Охоронні зони електричних мереж встановлюються:

 -  уздовж повітряних ліній електропередачі - у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів за умови невідхиленого їх положення на відстань:

   - (для повітряних ліній напругою)

  2 метрів - до 1 Кв

  10 метрів - до 20 кВ

  15 метрів - 35 кВ

  20 метрів - 110 кВ

  25 метрів - 150, 220 кВ

  30 метрів - 330, 400, 500, +(-)400 кВ

  40 метрів - 750 кВ;

У разі  самочинної  посадки  підприємствами  або   приватними особами  дерев  й  інших  багаторічних  насаджень в охоронній зоні електричних мереж  роботи з  приведення до належного стану просік виконуються за рахунок цих підприємств і осіб.

 

Якщо підприємства або фізичні  особи створюють перешкоди у виконанні робіт, пов'язаних з обслуговуванням об'єктів електроенергетики, то їх можуть притягнути до адміністративної відповідальності згідно  статті 185- 12 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

Створення перешкод у виконанні робіт, пов'язаних з обслуговуванням об'єктів електроенергетики, тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від двох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.