До відома представників сільськогосподарських кооперативів. Установчі документи слід привести у відповідність до законодавчих вимог

Задля розвитку сільськогосподарської кооперації та врегулювання діяльності діючих сільськогосподарських кооперативів інформуємо про наступне.

15 серпня 2020 року набув чинності новий Закон України «Про сільськогосподарську кооперацію» (далі - Закон). Цим законом скасовано поділ сільськогосподарських кооперативів за типами на виробничі і обслуговуючі та запроваджено нову організаційно-правову форму господарювання - сільськогосподарський кооператив.

При цьому Законом передбачено, що сільськогосподарський кооператив може здійснювати діяльність з метою одержання прибутку, або без мети одержання прибутку. Постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2021 р. №175 «Про затвердження модельних статутів сільськогосподарського кооперативу» прийнято Модельний статут сільськогосподарського кооперативу, що діє з метою отримання прибутку та Модельний статут сільськогосподарського кооперативу, що діє без мети отримання прибутку.

Водночас пунктом 5 розділу Х Закону передбачено, що сільськогосподарські кооперативи/об’єднання кооперативів, створені до прийняття вищезгаданого Закону протягом трьох років зобов’язані привести у відповідність установчі документи.

Однак, станом на 1 вересня 2023 року перереєстрацію установчих документів здійснили лише шість сільськогосподарських кооперативів.

Інформацію щодо перереєстрації сільськогосподарських кооперативів та їх об’єднань оновлювати на диску google у поданих таблицях:

1) Додаток 4 – інформація щодо діяльності діючих сільськогосподарських кооперативів, інформацію вносити за посиланням: 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1SO0De08TE97oVFoSL2tuT6vYCDU4hUgN...

2) Додаток 6 - інформація щодо стану матеріально-технічної бази діючих сільськогосподарських кооперативів за посиланням:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1EoYCSb7ttMOej1HA6vq1f8Agcs1gbD7e...lAlM7HHIE/edit#gid=489145952 .