Презентували результати проєкту «Городоцький шов – роду нашого код»

Відбулося! Круті результати великого  проєкту «Городоцький шов – роду нашого код» презентували в Городоцькому історико-краєзнавчому музеї.

Ініціативи зі збереження і популяризації унікального реліктовою вишиття - реалізовувала команда Городоцької міської ради та гуманітарного управління. Фінансово сприяв Український культурний фонд.

Плоди вражають осінньою щедрістю. Про них розповіла координатор проєкту від Городоцької міської ради Ірина Точена. Упродовж чотирьох місяців:

-створили цифрову колекцію із 14 вишиваних виробів та 7 елементів автентичного гапту. Все цікаво і по-новому. Від 1 до 1,5 тисяч фотографій кожного обʼєкта, зробили фахівці, щоб показати світу городоцький стіб «до ниточки». Колекція у 3d-вимірі розміщена на   онлайнплатформі Sketchfab.  

Застосування нових технологій - це доступ до унікального вишиття без обмежень. Для людей з інвалідністю зокрема. За QR-кодами дізнатися про городоцький шов, побачити успадковані скарби можуть усі охочі в Україні й за кордоном.

-придбали музейні вітрини та манекен для збереження й експонування давніх сорочок. Освітлені й захищені. Отже, гарно презентовані і збережені;

-видали журнал  (альбом з фотографіями оцифрованого вишиття, описами, історією експонатів та QR-кодами). Тепер всі знахідки в рамках проєкту в гарно оформленому виданні;

-Разом з фаховою майстринею Галиною Рожак провели 8 майстер-класів з вивчення характерних для городоцького шва технік. 

Таки добре кажуть: гуртом можна й море загатити. 

Спільна справа згуртувала чимало людей. Тих, хто дотичний до популяризації нашої спадщини, надавав родинні скарби на оцифрування чи дарував їх музею, оцифровував вироби і працював над фотоальбомом, навчав секретам рідного вишиття та їх опановував… Радісно було бачити кожного в залі! Зокрема, лідера думки, письменника, лауреата Шевченківської премії Романа Горака.

Підтримка усіх проєктних ініціатив головою громади Володимиром Ременяком стала запорукою успіху проєкту. Як і сприяння на всіх його етапах керівника гуманітарного управління Ігоря Яскевича. 

Душа команди – директорка КУ «Городоцький історико-краєзнавчий музей» Ганна Кузбит, яка весь цей час жила-горіла справою, організовувала відповідальні процеси. Разом з нею гортали сторінки презентованого каталогу, ділилися історіями збережених реліктів, ознайомлювалися з роботами сучасних майстринь за мотивами городоцького шва. І співали. Про древній Городок, магічні «два кольори» і навіть про городоцький стіб. Душевну пісенно-музичну атмосферу створювали викладачі Городоцької дитячої мистецької школи та  народного ансамблю «Берегиня». 

Чи на часі такі проєкти, запитаєте? На часі завжди! Гібридна війна вкотре показала: мова, культура – теж фронт. Тож бережемо, відроджуємо, розвиваємо своє, бо лінія зіткнення проходить там, де втрачаємо усвідомлення самоідентичності.

 

#запідтримкиУКФ

 

Mатеріал підготовлено за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатися з думкою автора.