ОБҐРУНТУВАННЯ технічних та якісних характеристик закупівлі «Природний газ», розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі

 

(оприлюднюється на виконання постанови КМУ № 710 від 11.10.2016 «Про ефективне використання державних коштів» (зі змінами))

Найменування: Городоцька міська рада Львівської області

Місцезнаходження: 81500, Львівська обл., м. Городок, майд. Гайдамаків, буд. 6.

Ідентифікаційний код замовника в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань: 26269892.

Категорія: відповідно до пункту 1 частини 4 статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі».

Назва предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником (у разі поділу на лоти такі відомості повинні зазначатися стосовно кожного лота) та назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі й частин предмета закупівлі (лотів) (за наявності):

Природний газ

09210000-6 Газове паливо за ДК 021:2015 Єдиного закупівельного словника

Вид процедури закупівлі: Відкриті торги (з особливостями)

Ідентифікатор процедури закупівлі:UA-2023-11-29-013422-a.

Очікувана вартість та обґрунтування очікуваної вартості предмета закупівлі:Розрахунок очікуваної вартості предмету закупівлі здійснюється виходячи з потреб природного газу на опалювальний період з 1 січня 2024 р. по 15 квітня 2024 рокута становить 380 739,47 грн.

При визначенні очікуваної вартості замовник враховував вимоги та методи визначення очікуваної вартості предмету закупівлі, що визначаються відповідно до наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 18.02.2020 № 275 «Про затвердження примірної методики визначення очікуваної вартості предмета закупівлі» з врахуванням прийнятої постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2023р. № 896  « Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 19 липня 2022 р. № 812», цими змінами  подовжено дію постанови від  19.07 2022 р. № 812 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу щодо особливостей постачання природного газу виробникам теплової енергії та бюджетним установам».

З урахуванням пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу щодо особливостей постачання природного газу виробникам теплової енергії та бюджетним установам» (зі змінами і доповненнями) № 812 від 19 липня 2022 року ухвалив Положення (далі — Положення), яким визначено обсяг та умови виконання спеціальних обов’язків, що покладаються на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу (далі — спеціальні обов’язки), зокрема для забезпечення стабільності, належної якості та доступності природного газу, підтримання належного рівня безпеки його постачання споживачам без загрози першочерговій цілі створення повноцінного ринку природного газу, заснованого на засадах вільної конкуренції з дотриманням принципів пропорційності, прозорості та недискримінації.

Відповідно до підпункту 2 пункту 4 Положення такі спеціальні обов’язки покладено на ТОВ «Газопостачальна компанія „Нафтогаз Трейдинг“» щодо забезпечення постачання природного газу споживачам, що є бюджетними установами відповідно до Бюджетного кодексу України / закладам охорони здоров’я державної власності (казенні підприємства та / або державні установи тощо) / закладам охорони здоров’я комунальної власності (комунальні некомерційні підприємства та / або комунальні установи, та / або спільні комунальні підприємства тощо) (далі — бюджетні установи) на умовах, передбачених пунктом 6 цього Положення.

Пунктом 6 Положення визначено, що ТОВ «Газопостачальна компанія „Нафтогаз Трейдинг“» може  постачати з 01.01.2024 р. по 15.04.2024 р. природний газ бюджетним установам за ціною, що становить 16 390 гривень з урахуванням податку на додану вартість за 1000 куб. метрів газу (без урахування тарифу на послуги з транспортування природного газу для точки виходу та коефіцієнта, який застосовується у разі замовлення потужності на добу наперед).

Відповідно до пункту 12 частини 1 статті 2 розділу 1 Бюджетного кодексу України бюджетні установи — це органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок, відповідно, державного бюджету чи місцевого бюджету. Бюджетні установи є неприбутковими. В порівнянні з іншими постачальниками ця ціна є найбільш економічно вигідною. Тож, замовник має право отримувати природний газ за найбільш економічно вигідною ціною 16 390,00 грн з ПДВ (ціна за 1 тис. куб. м природного газу, яку пропонує ТОВ Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг»), крім того тариф на послуги транспортування природного газу для внутрішньої точки виходу з газотранспортної системи – 124,16  грн. без ПДВ, коефіцієнт, який застосовується при замовленні потужності на добу наперед у відповідному періоді на рівні 1,10 умовних одиниць, всього з коефіцієнтом – 136,576 грн., крім того ПДВ 20% - 27,315  грн., всього з ПДВ – 163,89 грн. за 1000 куб. м.

  Всього ціна газу за 1000 куб. м з ПДВ, з урахуванням тарифу на послуги транспортування та коефіцієнту, який застосовується при замовленні потужності на добу наперед, становить 16 553,89 грн.

Розмір бюджетного призначення: 380739,47 грн. в межах плану використання бюджетних коштів.

Обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі.

Технічні та якісні характеристики предмета закупівлі визначені відповідно до потреб замовника та з урахуванням вимог нормативних документів у сфері стандартизації.