Сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія» щодо кампанії декларування доходів громадян

Старший державний інспектор відділу з надання адміністративних та інших послуг Городоцької ДПІ Ірина Соловій провела сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» стосовно  кампанії декларування доходів громадян. 

Під час сеансу телефонного зв’язку платників цікавили питання подання податкової декларації про майновий стан і доходи з метою використання права на податкову знижку за 2023 рік за допомогою Електронного кабінету. Громадяни запитували про особливості подання документів для отримання податкової знижки за навчання дітей, страхування життя самих платників податків та членів їх сімей, витрат, пов’язаних з репродуктивними технологіями.   

Ірина Соловій розповіла, що з 01.01.2024 введено в дію нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація). У декларації, зокрема, змінився порядок розрахунку суми податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку із використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до пункту 166.3 статті 166 розділу IV Податкового кодексу України (додаток Ф3 до декларації).   

Під час спілкування йшлося про можливості подання декларації без відвідування податкової інспекції, в режимі онлайн. Розповідали про  спрощення процедури декларування доходів громадянами через  електронний сервіс «Передзаповнення декларації про майновий стан і доходи»  розділу «ЕК для громадян» в Електронному кабінеті на вебпорталі ДПС. За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді. Для декларантів, які використовують право на податкову знижку, є можливість додавання копій первинних документів.  

Під час заходу звернули увагу, що для подання декларації громадяни також можуть скористатися мобільним застосунком «Моя податкова».  

Для роботи з цими сервісами необхідно мати електронний ключ, який кожен бажаючий може отримати у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів, у тому числі самостійно за допомогою Інтернет-банкінгу.    

Також дозвонювачів проінформували, що для зручності та допомоги платникам податків при поданні податкової декларації про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки ДПС України розробила відеоролик «Мобільний застосунок «Моя податкова»: подання податкової декларації про майновий стан і доходи (податкова знижка)».    

Кожному платнику, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано повну та вичерпну відповідь.