Про актуальні питання оподаткування під час зустрічі з платниками у Городоцькій ДПІ

Днями заступник начальника Городоцької ДПІ Орест Мельник провів зустріч з актуальних питань податкового законодавства.

Платники мали змогу отримати кваліфіковані відповіді на різноманітні питання оподаткування, такі як: порядок застосування РРО/ПРРО, порядок отримання податкової знижки, порядок оподаткування благодійної допомоги, яка виплачується ВПО, порядок нарахування та сплати МПЗ, щодо проведення звірки з податку на нерухомість і земельного податку, оформлення трудових відносин, щодо заповнення поля «Призначення платежу» у платіжних інструкціях при сплаті податків і зборів, щодо особливостей реєстрації волонтерської діяльності та ін.  

Орест Мельник акцентував увагу на обов’язковому застосуванні РРО/ПРРО суб’єктами підприємницької діяльності, оскільки з 1 жовтня цього року відновлено відповідальність за непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО відповідно до норм Закону України від 30.06.2023 року № 3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України  щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».     

Також, платники цікавилися порядком реєстрації РРО та програмного РРО, запитували чи відносяться до розрахункового документу фіскальний чек, який друкується через «Програмний РРО», що таке «офлайн-режим» для застосування Програмного РРО, як працювати з Програмним РРО в «офлайн-режимі».  

Відповідаючи на запитання щодо подання декларації про майновий стан і доходи в електронному вигляді з метою реалізації права на отримання податкової знижки, посадовець пояснив, що, для подання декларації громадяни можуть скористатися Електронним кабінетом платника або мобільним застосунком «Моя податкова». При цьому наголосив, що для роботи з цими сервісами необхідно мати електронний ключ, який кожен бажаючий може отримати у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів, у тому числі самостійно за допомогою Інтернет-банкінгу.  

Орест Мельник нагадав, що з 01 грудня 2023 року надавачами платіжних послуг запроваджено використання платниками  виключно структурованого формату реквізиту «Призначення платежу» згідно з міжнародним стандартом ISO20022, а також про мобільний застосунок «Моя податкова», який є простим і зручним інструментом для отримання електронних сервісів податкової служби, а також сплати податків з використанням платіжних систем.  

Платники також цікавились питаннями використання електронних сервісів ДПС, зокрема проведення звірки по платежах до бюджету з використанням «Електронного кабінету платника» та застосунку «Моя податкова». У зв’язку з чим податківець надала консультацію про встановлення та використання застосунку «Моя податкова», а також можливості в режимі реального часу дізнатися про наявність чи відсутність податкового боргу, подати податкову декларацію на податкову знижку, сплатити податки до бюджету, отримати повідомлення про нарахування земельного податку, мінімального податкового зобов’язання.  

На всі запитання було надано кваліфіковані відповіді згідно з нормами чинного законодавства.